Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische ontstekingsaandoening van de huid, die wordt veroorzaakt door een afwijking in het immuunsysteem (ook wel afweersysteem genoemd). Het immuunsysteem is overactief waardoor er te snel nieuwe huidcellen worden aangemaakt. Dit resulteert in een jeukende, pijnlijke, schilferende en rode huid. Dat heeft vaak vervelende gevolgen. Naast (constante) jeuk en pijn kun je ook schaamtegevoelens krijgen en onzeker worden over jouw lichaam. Je kunt zelfs depressieve klachten ontwikkelen. Psoriasis is helaas niet te genezen.

De behandeling van psoriasis richt zich daarom op het verminderen van symptomen.

Hoe krijg je psoriasis?

Een erfelijke aanleg is zeker belangrijk. Als je zelf psoriasis hebt, dan heeft iemand anders in jouw familie ook vaak deze aanleg. Psoriasis kan zomaar op elke leeftijd ontstaan. Soms kan de psoriasis uitgelokt worden door:

  • Beschadiging van de huid
  • Infecties
  • Geneesmiddelengebruik
  • Stress

Is psoriasis te genezen of blijf je er altijd last van houden?

Geen enkele behandeling kan ervoor zorgen dat psoriasis nooit meer terugkomt. De ene keer kun je meer last hebben van psoriasis dan de andere keer. Door de behandeling wordt de psoriasis vaak wel een stuk beter. Stop je met de behandeling, dan komen de plekken op jouw huid bijna altijd, na een paar weken tot maanden, weer terug. Maar psoriasis kan soms ook jaren wegblijven.

Stel hier jouw e-vraag

icon arrow