Soorten psoriasisbehandelingen

Hoe voel je je van binnen?

Er zijn verschillende behandelingen die de symptomen van psoriasis kunnen verminderen. Welke, dat bepaal je samen met jouw arts. Jouw mening telt daarbij zeker mee. Geef aan wanneer je niet tevreden bent met het resultaat, zodat je naar andere mogelijkheden kunt kijken. Kijk daarbij niet alleen naar de buitenkant, maar ook naar de binnenkant. Hoe voel je je?

Hoe het vaak gaat:

Artsen spreken vaak van een zogenaamde ‘patient journey’: de fases die je als patiënt kunt doorlopen. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Over het algemeen worden er vier stadia onderscheiden. Weet jij in welk stadium jij zit?

Stadium 1: Zelfzorg arrow icon

Je ontdekt plekjes en krijgt last van symptomen. Deze behandel je vaak zelf met huismiddeltjes en/of drogisterijproducten.

Stadium 2: Huisarts arrow icon

Zelfzorg is niet genoeg. Je gaat naar de huisarts. Die schrijft vaak een behandeling met zalf voor.

Stadium 3: Dermatologie 1 arrow icon

De behandeling door de huisarts is onvoldoende. Je wordt doorverwezen naar de dermatoloog. Die zet achtereenvolgens hormoonzalf, lichttherapie en vervolgens oraal/systemische medicatie in.

Stadium 4: Dermatologie 2 arrow icon

Oraal/systemische medicatie en de voorafgaande behandelingen hebben onvoldoende effect en er wordt besloten om over te gaan op een biological.

Bespreek jouw opties

Gemiddeld heeft iemand met psoriasis vier verschillende behandelingen nodig voordat er een behandeling gevonden wordt die voldoende effectief is. Bespreek daarom goed met jouw behandelaar welke opties er zijn.

Alle behandelingen vallen binnen één van de volgende categorieën:

Lokale behandeling: gel, zalf en crème bij psoriasis

Vaak start de behandeling van psoriasis bij de huisarts. De huisarts raadt meestal als eerste een lokale behandeling aan. Dit zijn vaak zalven, crèmes en gels die medicinale stoffen bevatten. Je brengt deze aan op de aangedane huid. Lokale therapie staat ook wel bekend als topische behandeling, welke bij alle vormen van psoriasis kan worden ingezet, ongeacht de ernst van de ziekte. Bij lichte vormen is lokale therapie de enige behandeling – bij middelmatige en ernstige psoriasis geldt het vaak als aanvulling op de behandeling.

Lokale behandelingen bij psoriasis worden als volgt onderscheiden:

Lokale behandelingen
Behandelingen met afgeleiden van vitamine D arrow icon

Producten met afgeleiden van vitamine D remmen de groei van huidcellen en gaan de ontsteking van psoriasisplekken tegen. Bij psoriasis worden vooral zalven en gels met de stoffen calcitriol en calcipotriol gebruikt. Voor uitgebreide informatie, o.a. indicaties en mogelijke bijwerkingen, verwijzen wij naar: FarmacoTherapeutischKompas

Behandelingen met corticosteroïden (hormonen) arrow icon

Corticosteroïden remmen de groei van huidcellen en ontstekingen en ze verminderen jeuk. Bij psoriasis zijn corticosteroïden in veel verschillende vormen verkrijgbaar, namelijk als zalf, crème, gel, lotion, shampoo, emulsie en schuim. De stoffen die verwerkt zijn in deze producten lopen erg uiteen en verschillen in sterkte:

  • Lichte stoffen (Klasse 1 en 2): hydrocortison, clobetason, flumetason, hydrocortisonbutyraat, triamcinolonacetonide.
  • Sterke stoffen (Klasse 3 en 4): betamethasondipropionaat, betamethasonvaleraat, desoximetason, difluxortolon, fluticason, mometason, clobetasol

Voor uitgebreide informatie, o.a. indicaties en mogelijke bijwerkingen, verwijzen wij naar:
FarmacoTherapeutischKompas

Behandelingen met koolteer arrow icon

Koolteer zorgt voor een remming van de huidcelgroei, zwelling, ontsteking en minder jeuk. Vervelend kan zijn dat het vlekken kan veroorzaken en  een  geur afgeeft. Het is verkrijgbaar als crème, zalf, shampoo of badolie.

Voor uitgebreide informatie, o.a. indicaties en mogelijke bijwerkingen, verwijzen wij naar:

FarmacoTherapeutischKompas

Behandelingen met ditranol arrow icon

De werking van ditranol is nog niet helemaal bekend, maar duidelijk is wel dat het een effect heeft op de celdeling van de huid, de celuitrijping en de ontsteking. Het kan  zijn dat je voor het aanbrengen van de zalf, crème of pasta naar een ziekenhuis of kliniek moet (een paar keer per week voor twee á drie maanden). Het is belangrijk dat de juiste dosering aangebracht wordt en ditranol  kan vlekken geven.

Voor uitgebreide informatie, o.a. indicaties en mogelijke bijwerkingen, verwijzen wij naar:

FarmacoTherapeutischKompas

Behandelingen met ontschilferende producten arrow icon

Wanneer je veel last hebt van dikke en schilferige psoriasisplekken kan ervoor gekozen worden om een psoriasisbehandeling eerst te starten met ontschilferende producten. Als daarna met een andere lokale behandeling wordt gestart, wordt deze beter opgenomen door de huid. Bij psoriasis worden vooral gels en zalven met de stof salicylzuur gebruikt.

Behandelingen met calcineurineremmers arrow icon

Calcineurineremmers (ook topische immunomodulatoren genoemd, kortweg TIM’s) zijn officieel alleen toegestaan voor de behandeling van neurodermitis, een vorm van eczeem. Toch worden ze vanwege de bewezen werkzaamheid ook beperkt voorgeschreven voor het behandelen van psoriasis.

Lichttherapie bij psoriasis

Al eeuwenlang zijn mensen ervan op de hoogte dat zonlicht huidklachten kan verlichten. Bij lage doseringen hebben bepaalde ultraviolette lichtbronnen, die voor ons niet zichtbaar zijn, een gunstig effect op ontstekingsprocessen en de auto-immuunreacties in de huid. Bijna 100 jaar geleden begonnen artsen met het ontwikkelen van kunstmatige UV-stralen en met het toepassen daarvan in de behandeling van huidziekten. Vanwege de aangetoonde werkzaamheid werd de lichttherapie door huidartsen ook bij psoriasis ingezet. Lichttherapie wordt bij psoriasis al tientallen jaren gebruikt en is steeds verder ontwikkeld; daarom is er tegenwoordig veel bekend over de werkzaamheid en de risico’s ervan. Als psoriasis over jouw hele lichaam zichtbaar is, of als een lokale behandeling niet werkt, kan er voor lichttherapie worden gekozen. Lichttherapie bij psoriasis remt de snelle celdeling en vermindert de ontsteking van de huid. Hierdoor kan de huid tot rust komen. Daarbij heeft lichttherapie een remmende werking op het immuunsysteem. Vaak moet je voor lichttherapie naar het ziekenhuis of kliniek, maar kan soms ook thuis gedaan worden.

De verschillende vormen van lichttherapie bij psoriasis zijn:

  • UVB
  • PUVA

De meest gebruikte methode is de behandeling met UVB-straling. Daarnaast wordt soms ook lichttherapie met UVA-straling en psoraleen (PUVA) toegepast.

Lichttherapie
Verschil UVB en PUVA arrow icon

UVB-straling (ultraviolet B) is een gedeelte van het natuurlijke zonlicht. Normaal zorgt UVB voor verbranding van de huid, maar bij een UVB-behandeling is het gedeelte waarvan je kunt verbranden eruit gefilterd. UVB-straling is een op zich staande behandeling bij psoriasis. Je hebt doorgaans dus geen aanvulling (zoals lokale behandeling) nodig om deze vorm van lichttherapie te laten werken. Bij de PUVA-behandeling (ultraviolet A en psoraleen) is wel extra medicatie nodig om zo de huidcellen gevoelig te maken voor lichttherapie. Hier wordt namelijk UVA-straling gebruikt, terwijl deze vorm van straling niet dieper dan de huid zelf komt. Hierdoor bereikt het de inwendige organen niet. Het extra medicijn is een plantaardige stof die psoraleen heet. Deze vorm van lichttherapie wordt daarom PUVA genoemd. Psoraleen is dus onmisbaar bij deze vorm van lichttherapie tegen psoriasis, want zonder deze stof slaat de UVA-straling niet aan. Psoraleen is verkrijgbaar als tablet, capsule, zalf, gel of vloeistof. Voor mogelijke bijwerkingen van deze behandeling kan navraag bij de behandelaar worden gedaan.

Dagbehandelingen in combinatie met lichttherapie arrow icon

Lichttherapie en dagbehandelingen kunnen gecombineerd worden om zo het effect van de lichttherapie te verbeteren. Een dagbehandeling bestaat vaak uit zalven en crèmes en breng je voor de lichttherapie aan op de huid. Dit kan bij zowel de UVB- als PUVA-behandeling. In sommige gevallen kun je lichttherapie combineren met een zoutbad. Zout verspreidt namelijk het licht beter, waardoor het doorgaans beter werkt. Overigens heeft zout alléén geen functie bij psoriasis.

Ziekenhuis of thuis? arrow icon

Vandaag de dag kunnen psoriasispatiënten de lichttherapie thuis toepassen – in ieder geval als het UVB-stralen betreft. Dat scheelt veel bezoekjes aan jouw arts, en je kunt jezelf behandelen zonder rekening te hoeven houden met de spreekuren. Onderzoek wijst uit dat het gebruik van UV-stralen thuis even effectief en veilig is als in een kliniek.

Risico’s arrow icon

Als lichttherapie wordt toegepast volgens artsenvoorschrift en niet als langdurige behandeling, dan is het een veilige en zeer effectieve behandeling. Voorwaarde hierbij is uiteraard dat de gebruikte apparatuur regelmatig wordt onderhouden. Alleen dan kun je er zeker van zijn dat de juiste stralingsintensiteit wordt afgegeven en dat er geen gevaarlijke UV-C-stralen bij zitten.

Langdurig gebruik

Hoge doseringen UV-stralen kunnen schadelijk zijn voor het lichaamsweefsel. Daarom smeren we ons ook in met zonnebrandcrème. Ook lichttherapie bij psoriasis kan bij foutieve behandeling gevaren met zich meebrengen – zoals een verhoogd risico op zonnebrand of huidkanker. Lichttherapie mag daarom alleen worden gebruikt bij een acute ontsteking van de huid en dus niet als langdurige of zogenaamde onderhoudsbehandeling van psoriasis. Je mag ook geen gebruik maken van lichttherapie als je een erg gevoelige huid hebt, een zonlichtallergie, of als je genetisch gezien een hogere kans hebt op huidkanker.

Lasertherapie arrow icon

Bij lasertherapie wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde excimer laser, die zeer geconcentreerd de UV-B-stralen (met een golflengte van 308 nanometer) uitsluitend op de zieke huidarealen richt. Het risico op kanker wordt daarmee minimaal, omdat niet het gehele lichaam aan de stralen wordt blootgesteld. Volgens onderzoek is deze nieuwe procedure effectief tegen psoriasis en wordt het aanbevolen voor de behandeling van op zichzelf staande plekken.

De juiste keuze: Gel, zalf of crème?

Welke vorm van lokale behandeling het meest geschikt is, hangt af de patiënt en de situatie: Crèmes tegen psoriasis: bevatten minder vetstoffen dan een zalf en worden daarom vooral gebruikt voor plekken die niet erg droog zijn. Gel, oplossingen of lotions tegen psoriasis: worden met name gebruikt op plekken met lichaamsbeharing (bijvoorbeeld op het hoofd). Bij nagelpsoriasis worden vaak oplossingen voorgeschreven. Zalf tegen psoriasis: bevat meer vetstoffen en wordt daarom vooral gebruikt op plekken waar de huid door de psoriasis erg droog of schilferig is. Let op: bij een lokale behandeling van psoriasis is de voorbereiding heel belangrijk. Om te zorgen dat de werkzame stoffen in de huid terechtkomen, moet deze eerst van schilfers worden ontdaan. Daarvoor zijn er speciale crèmes, shampoos of producten voor in bad in de handel, die vooral ureum, salicylzuur of bepaalde oliën bevatten.

Shampoo tegen psoriasis

Psoriasis komt vaak voor op de hoofdhuid. Door de dichte beharing heeft een zalf of crème op die plek maar beperkt effect. Je kunt daarom speciale lotions of oplossingen gebruiken – maar ook medicinale shampoos. Shampoos tegen psoriasis die door de dermatoloog worden voorgeschreven, bevatten meestal cortisone, kunstmatig geproduceerde vitamine D3 of koolteer. Bespreek met jouw behandelaar welke voor jou het meest geschikt is.

Systemische behandeling bij psoriasis

Wanneer lokale behandelingen en lichttherapie niet genoeg aanslaan of als je een ernstige vorm van psoriasis hebt, kan overgegaan worden op een systemische behandeling. Deze behandeling bestaat uit een tablet, capsule, injectie of infuus en richt zich niet alleen op de huid, maar ook op het immuunsysteem. De medicatie wordt systemisch toegediend, oftewel: het komt in de bloedbaan terecht. Systemische behandelingen, zoals biologicals, bieden patiënten weer hoop, omdat deze de psoriasissymptomen zichtbaar kunnen verminderen. Systemische therapie kunnen we onderverdelen in twee soorten: klassieke systemische therapie, en therapie met biologicals.

Waarom een systemische behandeling?

Een systemische psoriasis behandeling is wat zwaarder dan een lokale behandeling en lichttherapie. Deze behandeling is vaak bedoeld voor mensen die nog steeds klachten ervaren na verschillende mildere behandelingen en hierdoor een verminderde levenskwaliteit ervaren.

Medicijnen en bijwerkingen

Informeer jouw behandelend arts altijd over jouw medicijngebruik omdat sommige therapieën lastig te combineren zijn. Let ook goed op de bijwerkingen die systemische behandeling kan veroorzaken. De ene persoon leeft liever met de bijwerkingen van de behandeling dan met de problemen van psoriasis, terwijl voor een ander het tegenovergestelde geldt. Jij bepaalt zelf wat goed voelt voor jou.

Orale medicatie bij psoriasis

Hieronder lees je meer over de stoffen die verwerkt zijn in orale medicatie voor psoriasis. Dit zijn alleen de geregistreerde geneesmiddelen in Nederland en ze bestaan voornamelijk uit capsules, dranken of tabletten.

Deze orale medicaties zijn:

ACITRETINE

arrow icon

Acitretine is afgeleid van vitamine A. Vitamine A wordt vaker gebruikt bij bepaalde huidklachten. Acitretine voorkomt een verergering van de ontsteking van de huid en remt de huidcelgroei. Deze behandeling wordt vooral toegepast bij pustuleuze psoriasis (een vorm die vaak voorkomt op de handen en voeten) en psoriasis vulgaris. Acitretine wordt verwerkt in een tablet.

Voor uitgebreide informatie, o.a. indicaties en mogelijke bijwerkingen, verwijzen wij naar:

FarmacoTherapeutischKompas

APREMILAST

arrow icon

De medicatie waarin apremilast is verwerkt is sinds 2015 beschikbaar. Apremilast remt de werking van PDE 4. Apremilast wordt verwerkt in een tablet en wordt in het algemeen ingezet als bovenstaande systemische behandelingen niet of te weinig aanslaan.

Voor uitgebreide informatie, o.a. indicaties en mogelijke bijwerkingen, verwijzen wij naar:

FarmacoTherapeutischKompas

CICLOSPORINE

arrow icon

De stof ciclosporine onderdrukt het afweersysteem en remt zo de ontstekingen. Het wordt verwerkt in een tablet en werkt meestal binnen een paar dagen tot enkele weken.

Voor uitgebreide informatie, o.a. indicaties en mogelijke bijwerkingen, verwijzen wij naar:

FarmacoTherapeutischKompas

FUMARAAT

arrow icon

Fumaraten verminderen de afweerreactie van het lichaam tegen eigen huidcellen. Het remt zo de ontsteking. Het remt ook de groei van de opperhuid. De stof fumaraat wordt verwerkt in een tablet. In Nederland is dimethylfumaraat geregistreerd voor de behandeling van matig tot ernstige psoriasis.

Voor uitgebreide informatie, o.a. indicaties en mogelijke bijwerkingen, verwijzen wij naar:

FarmacoTherapeutischKompas

METHOTREXAAT

arrow icon

De stof methotrexaat onderdrukt het afweersysteem, waardoor het de celdeling afremt. De stof wordt verwerkt in een tablet of injectie en werkt na een aantal weken.

Voor uitgebreide informatie, o.a. indicaties en mogelijke bijwerkingen, verwijzen wij naar:

FarmacoTherapeutischKompas

Biologicals bij psoriasis

Je hebt vast wel eens iets gehoord over zogenoemde biologicals. Biologicals (biologische geneesmiddelen) voor psoriasis zijn ontwikkeld om hevige celgroei en ontstekingsbevorderende eiwitten af te remmen. De werkzame stoffen in biologicals worden door levende organismen gemaakt. Deze kunstmatig gemaakte stoffen hebben dezelfde structuur als de stofjes in ons lichaam. Biologicals zijn verkrijgbaar als injectie, prikpen of infuus. Volgens verschillende onderzoeken kunnen biologicals bij middelmatige en ernstige psoriasis op den duur tot een verbetering van 90 procent of meer leiden.

Wanneer mag je biologicals gebruiken?

Om te kunnen beginnen met biologicals moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De ernst van de psoriasis: vaak wordt een minimale PASI score van 10 gehanteerd voordat je voor deze behandeling in aanmerking komt. Je beslist samen met jouw arts hoeveel last je ondervindt van psoriasis.
  • Behandelingen met lichttherapie en/of systemische medicatie hebben niet genoeg resultaat opgeleverd. Of je kunt ze niet verdragen.

Biologicals bij psoriasis: constant in ontwikkeling

Biologicals voor de behandeling van psoriasis zijn er nog niet zo lang. In 2004 kwam er een beschikbaar die gericht was tegen het eiwit TNF-alfa. Dat was een grote sprong voorwaarts voor veel mensen! Vanaf 2009 kwam er ook een biological die inzetbaar was tegen een combinatie van de eiwitten interleukine (IL) 12 en 23 (ook wel IL 12/23). Sinds 2015 kwamen er biologicals beschikbaar die zich richtten op het eiwit IL 17-A. Sinds 2018 is er een IL 17 receptor antagonist beschikbaar die hechten van het eiwit IL 17 voorkomt. Sinds 2018 zijn er ook biologicals beschikbaar die zich aan de p-19 subunit van het eiwit IL-23 binden. Dit zijn allemaal ontstekingseiwitten. Je kunt biologicals zien als een rem, om de hoeveelheid van deze ontstekingseiwitten te verminderen.

Biologicals bij psoriasis. Hoe werkt dat?

Het gebruik van biologicals biedt veel patiënten met middelmatige tot ernstige psoriasis een duidelijke verlichting van de klachten. Dit komt vooral door de volgende factoren:

Werkzaamheid arrow icon

Uit onderzoek is gebleken dat biologicals voor psoriasis een zeer effectieve geneeskundige werking hebben. Zij kunnen ertoe leiden dat men bijna geheel, in sommige gevallen zelfs volledig, vrij wordt van symptomen. Over het algemeen is verbetering al binnen enkele weken merkbaar, waarbij natuurlijk elke patiënt op zijn eigen tempo en op zijn eigen wijze op de behandeling reageert.

Eerstelijns en tweedelijnszorg arrow icon

De helft van de biologicals die voor psoriasis worden ontwikkeld, zijn uitsluitend toegestaan voor patiënten bij wie andere systemische (interne) behandelingen niet tot een verbetering van de symptomen hebben geleid, of bij wie andere systemische medicatie om medische redenen niet kan worden toegepast (tweedelijnszorg). Inmiddels zijn biologicals echter ook voor eerstelijnszorg toegestaan. Dat betekent dat artsen deze zonder beperkingen mogen voorschrijven voor het behandelen van middelmatige tot ernstige psoriasis.

Bijwerkingen arrow icon

Bij biologicals voor psoriasis zijn de risico’s op ernstige bijwerkingen niet hoger dan bij de algemeen gebruikte systemische medicatie tegen psoriasis. Wel kan de gevoeligheid voor infecties toenemen. Patiënten waarvan bekend is dat zij lijden aan een actieve of sluimerende infectieziekte, zoals tuberculose of hepatitis, moeten daarvan eerst genezen zijn. De behandeling met biologicals kan namelijk leiden tot een verslechtering of het uitbreken van deze infecties.

Langdurige behandeling arrow icon

De biologicals kunnen worden ingezet als langdurige behandeling, mits deze goed worden verdragen en de arts regelmatig een controle uitvoert. Als de behandeling wordt onderbroken, kan dit bij sommige biologicals leiden tot een verminderde werkzaamheid.

In combinatie met andere medicijnen arrow icon

In de meeste gevallen is een behandeling met uitsluitend biologicals voor psoriasis (monotherapie) voldoende. Het is wel belangrijk dat de arts op de hoogte is van de andere medicijnen die een patiënt gebruikt.

Soorten biologicals bij psoriasis

Dankzij de ontwikkeling van biologicals kan psoriasis vandaag de dag uitstekend behandeld worden. Met deze medicatie kunnen psoriasissymptomen binnen enkele weken met tenminste 75% afnemen. Soms kan er zelfs een afname van 90% worden bereikt. Op deze pagina lees je meer over de soorten biologicals bij psoriasis. Biologicals worden meestal door middel van een injectie toegediend.

Soorten biologicals:
TNF-ALFA REMMERS arrow icon

De stoffen adalimumab, etanercept, infliximab en certolizumab zijn TNF-alfa remmers. Ze worden gebruikt bij matige tot ernstige plaque psoriasis, psoriasis vulgaris en actieve en progressieve artritis psoriatica. De ontstekingsactiviteit neemt door deze stoffen af. Medicijnen met deze stoffen zijn sinds 2004 beschikbaar. Het toedienen van infliximab gebeurt alleen in het ziekenhuis via een injectie in de ader (intraveneus).

Voor uitgebreide informatie, o.a. indicaties en mogelijke bijwerkingen, verwijzen wij naar:

FarmacoTherapeutischKompas

IL 12 EN 23 REMMER arrow icon

De stof ustekinumab wordt gebruikt bij matige tot ernstige plaque-psoriasis en artritis psoriatica. De stof ustekinumab remt de eiwitten IL12 en 23. Het remt daardoor de ontstekingsactiviteit. Ustekinumab is sinds 2009 in Nederland beschikbaar. Onderzoek heeft uitgewezen dat de IL 23-IL17 signalen een centrale rol spelen in het ziekteproces bij psoriasis en artritis psoriatica.

Voor uitgebreide informatie, o.a. indicaties en mogelijke bijwerkingen, verwijzen wij naar:

FarmacoTherapeutischKompas

IL 23 REMMERS arrow icon

Sinds 2018 zijn er ook biologicals beschikbaar die zich aan de p-19 subunit van het eiwit IL-23 binden. Deze biologicals binden zich alleen aan het IL-23 eiwit. Door de binding van het IL-23 eiwit aan zijn receptor te blokkeren, remt de biological de afgifte van ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam. De in Nederland verkrijgbare IL-23 remmers zijn: guselkumab, tildrakizumab en risankizumab.

Voor uitgebreide informatie, o.a. indicaties en mogelijke bijwerkingen, verwijzen wij naar:

FarmacoTherapeutischKompas

IL 17-A REMMERS arrow icon

Onderzoek heeft uitgewezen dat IL-17A een centrale rol speelt in het ziekteproces bij psoriasis en artritis psoriatica. De stoffen ixekizumab en secukinumab worden gebruikt bij matige tot ernstige plaque- psoriasis en artritis psoriatica. Beide stoffen remmen het eiwit IL-17A waardoor de ontstekingsactiviteit afneemt. De biological brodalumab blokkeert de receptor (dit kun je zien als sensor) van IL17. Deze biologicals zijn sinds kort verkrijgbaar: brodalumab sinds 2017, ixekizumab sinds 2016 en secukinumab sinds 2015.

Voor uitgebreide informatie, o.a. indicaties en mogelijke bijwerkingen, verwijzen wij naar:

FarmacoTherapeutischKompas

Onderhoudsbehandeling bij psoriasis

Je ondergaat een behandeling voor psoriasis. Wanneer de behandeling aanslaat, lijkt het logisch om er daarna mee te stoppen. De behandeling heeft immers zijn werk gedaan. De symptomen lijken onder controle maar psoriasis is (nog) niet te genezen. Op het moment dat de psoriasissymptomen verdwijnen, ga je in principe door met de behandeling tenzij de behandelaar anders adviseert. Als je stopt met de behandeling, kunnen de verschijnselen van jouw psoriasis terugkomen. Je ervaart weer die vervelende klachten en je moet opnieuw beginnen met een behandeling. Een onderhoudsbehandeling voorkomt deze ongemakken.

Wat is het nut van homeopathie & natuurlijke geneeswijzen bij psoriasis?

Er zijn veel patiënten die psoriasis (ook) op een natuurgeneeskundige wijze willen laten behandelen. Denk bijvoorbeeld aan homeopathie, eigenbloedtherapie, kangalvissen of fytotherapie. Dat kan zeker nut hebben. Maar bij middelmatige en ernstige vormen van psoriasis blijft het noodzakelijk om ook de medicijnen te gebruiken die jouw behandelaar heeft voorgeschreven. Een natuurgeneeswijze kan hierbij wel een aanvullende rol spelen.

Homeopathie en fytotherapie

Homeopathie en fytotherapie zijn twee pijlers van de natuurgeneeskunde, die algemeen worden erkend, en die niet alleen door natuurgeneeskundigen, maar ook door artsen met aanvullende opleidingen op dit vlak worden ingezet. Homeopathie kan bij psoriasis als ondersteuning van systemische behandeling worden gebruikt. Volgens het principe van homeopathie worden stoffen die bij gezonde mensen jeuk, roodheid, ontstekingen en schilferige huid veroorzaken, juist als behandeling ingezet, weliswaar verdund. Dit moet je altijd door een ervaren natuurgeneeskundige of arts laten doen. Fytotherapie richt zich op het gebruik van verschillende bereidingen uit planten en plantendelen. Denk hierbij voor het behandelen van psoriasis bijvoorbeeld aan kruidenthee, een tinctuur, een zalf of aan kruiden in het badwater. Deze bevatten werkzame stoffen uit geneeskrachtige planten, zoals aloë vera, kamille, goudsbloem, tuinviolen of hamamelis (toverhazelaar), evenals planten uit andere culturen zoals de mahoniestruik of indigoplant.

Kangalvissen of garra-rufavisjes (ook bekend als ‘psoriasis-vissen’)

Kangalvissen worden zo genoemd omdat de behandeling door middel van deze visjes voor het eerst werd gebruikt in een kuurbad in de buurt van de Turkse plaats Kangal. Daar konden psoriasispatiënten een badkuur volgen, waarbij in water van 35 graden, rijk aan sulfiet en selenium, honderden kleine visjes aan hun huidschilfers knabbelden. Patiënten verbleven daar drie tot vier weken en namen dagelijks meerdere baden, waarbij ze zich urenlang tussen de visjes bevonden. In veel gevallen liet de huid een duidelijke verbetering zien door de combinatie van thermaal water, ontspanning, knabbelende visjes en zon. Men moet er bij deze behandeling wel op letten dat men voor de duur van de therapie ‘eigen’ visjes krijgt toegewezen, die gedurende de kuur meerdere weken in quarantaine zijn gehouden, om zo de overdracht van ziekteverwekkers tussen patiënten te voorkomen.

Eigenbloedtherapie

De eigenbloedtherapie is een geneeswijze uit de natuurgeneeskunde die wordt gebruikt om het immuunsysteem aan te passen (compensatie van immuunreacties). De persoon die de behandeling toepast, neemt bij de patiënt eerst een kleine hoeveelheid bloed af uit een ader. Dit bloed kan op een later tijdstip weer worden geïnjecteerd, hetzij onbehandeld of verdund met homeopathische middelen.

Een kuurbehandeling bij psoriasis

De Noordzee, de Dode Zee, of de Alpen: over het algemeen bestaat een kuur voor psoriasis uit een combinatie van een zonnig klimaat met het baden in zouthoudend water. In het basispakket zijn geen vergoedingen opgenomen voor kuurreizen – in veel aanvullende pakketten worden deze wel of deels vergoed. Behandelaars moeten overwegen of er een medische noodzaak is voor een dergelijke kuur. Kuren kan verlichting van psoriasisklachten bieden, zowel lichamelijk als psychisch.

Klimaattherapie in gespecialiseerde klinieken arrow icon

Als men het heeft over een kuurbehandeling bij psoriasis, dan bedoelt men meestal klimaattherapie: een verblijf op een plek waar het klimaat zodanig is, en waar andere geneeskrachtige middelen voorhanden zijn, dat het de klachten kan verlichten. Daaronder vallen vooral plaatsen met zowel veel zon als met water dat veel mineralen en zouten bevat. Voorbeelden van plaatsen waar men kuuroorden voor psoriasispatiënten aantreft:

  • aan de Noordzee en Oostzee
  • aan de Dode Zee (in Israël)
  • in het hooggebergte (zoals Davos in Zwitserland)
  • in Oost-Europa (zoals in Hongarije)

De kuur voor psoriasis wordt ter plaatse door een gespecialiseerde kliniek geregeld. De patiënt wordt daar tijdens het verblijf van meerdere weken begeleid door medisch geschoold personeel. Tijdens de kuur wordt de huid dagelijks behandeld met de natuurlijke geneeskrachtige middelen van het specifieke kuuroord, maar ook met bewezen dermatologische en reumatologische therapieën. Vaak wordt dit gecombineerd met psychologische gesprekken en trainingen, waarbij de patiënt leert op zodanige wijze met psoriasis om te gaan dat deze hen in het dagelijks leven zo weinig mogelijk belast. Een kuur helpt de patiënt kracht op te doen om in het dagelijks leven met de ongeneeslijke ziekte om te kunnen gaan. Wie van plan is een kuur te ondergaan voor psoriasis, moet dit eerst met zijn behandelaar  bespreken. Deze moet vervolgens de medische noodzaak hiervan duidelijk maken aan de zorgverzekeraar. In veel gevallen is in een aanvullend pakket een vergoeding voor kuren opgenomen. Neem contact op met jouw zorgverzekeraar voor meer informatie over vergoedingen en het aanvragen daarvan.

Stel hier jouw e-vraag

icon arrow